Hae pannulta

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Mousakka



Ajatus musakan valmistamisesta on kytenyt minulla jo aika pitkään. Söin sitä viime syksynä lomamatkalla Kreikassa ja siitä lähtien olen miettinyt että saisiko kotona tehtyä yhtä hyvää. Olen vain aina huijannut itseni ajattelemaan että se on jotenkin hankala ja vaivalloinen valmistaa. Nyt kun se on tehty niin voin sanoa että niinhän se onkin! Siis jos vertaa vaikka maksalaatikon lämmittämiseen mikrossa. Eli onhan se niin että kun jaksaa tämänkin kanssa nähdä vähän vaivaa lopputulos on todella sen arvoinen. 
 Monelle ehkä ajatus munakoisolta ja kanelilta maistuvasta lampaanjauhelihasta on vieras, mutta nämä maut kyllä todella sopivat yhteen. Keittiö ja koko kämppä tuoksui meillä ainakin ihan Kreikalta tämän session jälkeen. Itse tein ruoan valmiiksi tuollaisiin pienempiin annosvuokiin jotka löysin anttilasta. Toki tämä toimii yhtä hyvin ihan tavallisestakin uunivuoasta.  Lihana voi toki käyttää naudankin jauhelihaa mutta nykyään kun lähes jokaisesta kaupasta saa karitsan lihaa (ja jos ei muka saa niin kysykää, kyllä kauppias teitä varten sitä  tilaa) niin kannattaa sitä mielestäni ehdottomasti käyttää.
Tämän aterian yhteydessä meillä tarjottiin alkuun kunnon kreikkalaista salaattia sekä tsatzikia ja viimesen päälle olevaa maalaisleipää. Jälkkäriä ei jaksettu tehdä, mutta ei sitä olisi kukaan varmaan jaksanut syödäkkään. Mietin kutenkin, että baklava ja jäätelö tai kreikkalainen jugurtti pähkinöillä ja hunajalla olisi sopinut hyvin teemaan=)



 Aloitus
Leikkaa munakoisot pitkittäin viipaleiksi. Asettele pellille ja nakkaa vähän suolaa pintaan ja anna niiden itkeä ainakin puolisen tuntia.(tee sillä välin sooseja) Kun viipaleet ovat itkeneet kuivaa ne paperilla ja pistä uuniin paahtumaan 175c n.varttitunniksi. Voit myös paistaa pannulla.


 Jauhelihakastike
Silppua sipulit ja valkosipulit. Ruskista ne ensin kattilassa oliiviöljyn kera. Kun sipulit ovat saaneet väriä kippaa sekaan jauheliha ja jatka ruskistamista. Kun liha alkaa olla ruskistunut heitetään sekaan valkkari, sitruunan mehu, tomaattimurskat, kanelitangot, laakerinlehdet ja muut mausteet. Testaile makuja keittelyn yhteydessä sillä kastike saa porista liedellä vajaan tunnin niin kerkeät vielä reagoida jos jotain uupuu keitoksestasi.

Bechamel kastike
Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Ruskista seosta kiivaasti sekoittaen(ettei kärtsää). Kaada sekaan lämmin maito.(lämmitä vaikka mikrossa) Sitten suolaa,pippuria ja reilusti juustoa. Keitä kastiketta kokoon ja anna sen paksuuntua. Kun se alkaa näyttää sopivan jähmeältä niin ota pois liedeltä ja heitä sekaan se hieman vatkattu kananmuna.

Loput
Poista jauhelihakastikkeesta kanelitangot ja laakerinlehdet ja rupea kokoamaan annosta uunivuoalle. Pohjalle ohut kerros koppujauhoja. Sen jälkeen lado munakoison viipaleet pohjalle. Munakoisojen päälle ensin jauhelihakastike ja viimeiseksi Bechamel kastike. Pinnalle voi vielä raastaa hieman juustoa jos haluaa. Paista uunissa 180c n.45min. Tarkkaile lopussa paistoksen pintaa ettei kärähdä liikaa.



2 kpl Munakoisoa
korppujauhoja
 
Jauhelihakastike:
400-500g karitsan jauhelihaa
2 kpl sipulia
3-5 kpl valkosipullin kynsiä
1 prk (a 400g) tomaattimurskaa
2 prk (a70g) tomaattipyrettä
1 kpl sitruuna
1,5 dl kuivaa sherryä tai valkoviiniä
2 kpl laakerinlehteä
2-3kpl kaniletankoa
Oreganoa
timjamia 
ruokosokeria
Chilijauhetta
suolaa, pippuria
 
bechamel kastike:
3rkl voita
3rkl vehnäjauhoja
1/2 l täysmaitoa
2 dl parmesan raastetta (voi käyttää myös vaikka emmentalia)
1 kpl kananmuna (rakenne rikottuna)
ripaus muskottipähkinää
suolaa, pippuria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti