Hae pannulta

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Amerikkalainen Chilikastike


Olen tykästynyt jimiltä tulevaan kuuluisat kuppilat ohjelmasarjaan(ties mones uusintakierros menossa). Siinä juontaja Adam Richman kiertää amerikkaa testaillen paikkakuntin kuuluisimpia ruoka-annoksia. Monessa jaksossa on testattavaan ruokaan liittynyt jollain tavalla tälläinen tulinen chilikastike jota milloin laitetaan hodarin väliin ja milloin sämpylän päälle. Pidän itse tulisemmasta ruoasta ja ajattelinkin, että olisi mukava koittaa itse valmistaa tällaista liquid lava tyylistä tulista ja tasaisen pehmeää pitkään muhinutta jauhelihakastiketta.

Itse ajattelin, että jos soosista saisi tarpeeksi tasaista niin sitä voisi käyttää lämpimille nachoille yhtenä dippivaihtoehtona. Ja koska tuota kastiketta tuli täysi padallinen joutuu sitä varmaan vetämään myös pottujen ja pastan kanssa tässä tulevalla viikolla=) Toimii siis ihan perinteisenä (hieman tulisempana) jauhelihakastikkeena.

Soosi syntyi seuraavasti.

Pistetään sipulit paloiksi ja pataan/kattilaan ruskistumaan. Perään jauhelihat, valkosipulit ja paprikat kuutioina.
Kun lihat on ruskistettu heitin tomaattimurskat ja pyreet sekaan. Tämän jälkeen meni huuhdellut pavut ja hienoksi pilkotut chilit. Lopuksi jäljelle jääneet mausteet. Sitten vain pienellä lämmöllä pörisemään kannen alle. Silloin tällöin kävin sekoittelemassa ja tarkistamassa nesteen määrää ja maistelemassa tulisuutta. Tavoitteenahan on saada soosista mahdollisemman tasainen ja melko tiivis. Eli nestettä saa haihtua melko paljon pois alkuperäisessä. Annoin sopan muhia reilut pari tuntia jonka jälkeen vetäisin vielä sauvasekoittimella jotta sain kaikki isommat palaset tasoittumaan.
Setistä tuli omaan makuuni juuri sopivan tulinen. Tulisuus tulee hieman takapotkuna niin että nokka alkaa vähän vuotamaan ja vatsassa tuntuu lmpimältä mutta maut ovat edelleen selkeästi maistettavissa.

Tulisuuttahan voi jokainen säätää oman maun mukaiseksi chilin määrää muuttamalla ja lajikkeita vaihtamalla. Itse meinasin aluksi heittää vielä sekaan habaneroa mutta sitten olisi voinut tulla turhan tiukka satsi. Kannattaa lisätä chili pikkuhiljaa ja antaa aina hetken hautua ja sitten maistaa tulisuus.

400 g jauheliha
2 sipulia
6 valkosipulin kynttä
2 tölkkiä tomaattimurskaa
1 tuubi tomaattipyrettä
2 paprikaa
1 tölkki kidneypapuja
muutama punanen rawit chili
muutama vihreä rawit chili
pari keltaista thai chiliä
kuminaa
chilijauhetta
savustettua paprikajauhetta
suolaa
pippuria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti