Ajatus musakan valmistamisesta on kytenyt minulla jo aika pitkään. Söin sitä viime syksynä lomamatkalla Kreikassa ja siitä lähtien olen miettinyt että saisiko kotona tehtyä yhtä hyvää. Olen vain aina huijannut itseni ajattelemaan että se on jotenkin hankala ja vaivalloinen valmistaa. Nyt kun se on tehty niin voin sanoa että niinhän se onkin! Siis jos vertaa vaikka maksalaatikon lämmittämiseen mikrossa. Eli onhan se niin että kun jaksaa tämänkin kanssa nähdä vähän vaivaa lopputulos on todella sen arvoinen. Monelle ehkä ajatus munakoisolta ja kanelilta maistuvasta lampaanjauhelihasta on vieras, mutta nämä maut kyllä todella sopivat yhteen. Keittiö ja koko kämppä tuoksui meillä ainakin ihan Kreikalta tämän session jälkeen. Itse tein ruoan valmiiksi tuollaisiin pienempiin annosvuokiin jotka löysin anttilasta. Toki tämä toimii yhtä hyvin ihan tavallisestakin uunivuoasta. Lihana voi toki käyttää naudankin jauhelihaa mutta nykyään kun lähes jokaisesta kaupasta saa karitsan lihaa (ja jos ei muka saa niin kysykää, kyllä kauppias teitä varten sitä tilaa) niin kannattaa sitä mielestäni ehdottomasti käyttää. Tämän aterian yhteydessä meillä tarjottiin alkuun kunnon kreikkalaista salaattia sekä tsatzikia ja viimesen päälle olevaa maalaisleipää. Jälkkäriä ei jaksettu tehdä, mutta ei sitä olisi kukaan varmaan jaksanut syödäkkään. Mietin kutenkin, että baklava ja jäätelö tai kreikkalainen jugurtti pähkinöillä ja hunajalla olisi sopinut hyvin teemaan=) Aloitus Leikkaa munakoisot pitkittäin viipaleiksi. Asettele pellille ja nakkaa vähän suolaa pintaan ja anna niiden itkeä ainakin puolisen tuntia.(tee sillä välin sooseja) Kun viipaleet ovat itkeneet kuivaa ne paperilla ja pistä uuniin paahtumaan 175c n.varttitunniksi. Voit myös paistaa pannulla. Jauhelihakastike Silppua sipulit ja valkosipulit. Ruskista ne ensin kattilassa oliiviöljyn kera. Kun sipulit ovat saaneet väriä kippaa sekaan jauheliha ja jatka ruskistamista. Kun liha alkaa olla ruskistunut heitetään sekaan valkkari, sitruunan mehu, tomaattimurskat, kanelitangot, laakerinlehdet ja muut mausteet. Testaile makuja keittelyn yhteydessä sillä kastike saa porista liedellä vajaan tunnin niin kerkeät vielä reagoida jos jotain uupuu keitoksestasi. Bechamel kastike
Loput Poista jauhelihakastikkeesta kanelitangot ja laakerinlehdet ja rupea kokoamaan annosta uunivuoalle. Pohjalle ohut kerros koppujauhoja. Sen jälkeen lado munakoison viipaleet pohjalle. Munakoisojen päälle ensin jauhelihakastike ja viimeiseksi Bechamel kastike. Pinnalle voi vielä raastaa hieman juustoa jos haluaa. Paista uunissa 180c n.45min. Tarkkaile lopussa paistoksen pintaa ettei kärähdä liikaa. 2 kpl Munakoisoa korppujauhoja Jauhelihakastike: 400-500g karitsan jauhelihaa 2 kpl sipulia 3-5 kpl valkosipullin kynsiä 1 prk (a 400g) tomaattimurskaa 2 prk (a70g) tomaattipyrettä 1 kpl sitruuna 1,5 dl kuivaa sherryä tai valkoviiniä 2 kpl laakerinlehteä 2-3kpl kaniletankoa Oreganoa timjamia ruokosokeria Chilijauhetta suolaa, pippuria bechamel kastike: 3rkl voita 3rkl vehnäjauhoja 1/2 l täysmaitoa 2 dl parmesan raastetta (voi käyttää myös vaikka emmentalia) 1 kpl kananmuna (rakenne rikottuna) ripaus muskottipähkinää suolaa, pippuria |
Allekirjoittanut tykkää ruoasta ja yrittää sitä parhaansa mukaan tehdä, tosin vaihtelevalla menestyksellä. Täällä juttua lähinnä niistä enemmän onnistuneista tuotoksista ja muusta aiheeseen littyvästä.
Hae pannulta
sunnuntai 27. maaliskuuta 2011
Mousakka
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti